Oprichting van een Belgische (dochter)vennootschap: keuzes maken en administratie afhandelen
Wanneer u heeft besloten om de Belgische markt te betreden via een Belgische dochtervennootschap, dient u in eerste instantie een vennootschap op te richten. Ons kantoor kan terugvallen op een uitgebreide expertise in het vennootschapsrecht en kan u dan ook begeleiden bij de oprichting. Hiervoor dient u namelijk een heel aantal formaliteiten te vervullen, zoals het opstellen van een financieel plan, het aanvragen van een bankattest (als bewijs dat het oprichtingskapitaal werd gestort), het opstellen van de statuten en het opstellen, registeren en publiceren van de oprichtingsakte. Uiteraard kunnen wij u ook adviseren over de voor- en nadelen van de verschillende vennootschapsvormen (bv, nv, cv en vof) voor uw specifieke activiteiten. In onze blog vindt u alvast enkele praktische tips voor het oprichten van een onderneming.
Hervorming van het Belgisch vennootschapsrecht: alles nieuw, alles beter?
Bij het oprichten dient u overigens ook rekening te houden met het feit dat het Belgisch vennootschapsrecht in 2020 grondig werd hervormd, nota bene naar Nederlands model. De hervorming heeft ook invloed op bestaande vennootschappen, aangezien onder meer de vereffeningsprocedure en de geschillenprocedure tussen aandeelhouders werden hervormd. Meer informatie over de hervorming van het Belgisch vennootschapsrecht vindt u in de onze blog:
– Krachtlijnen hervorming vennootschapsrecht
– Krachtlijnen nieuwe vereffeningsprocedure voor vennootschappen
– Het hervormd vennootschapsrecht: wat wijzigt er concreet voor u?
De aandeelhoudersovereenkomst: speeltuin voor aandeelhouders
Eens de vennootschap is opgericht, kunnen de aandeelhouders onderling afspraken maken middels een aandeelhoudersovereenkomst. In een aandeelhoudersovereenkomst kunnen de aandeelhouders afspraken maken over o.a. de winstverdeling, de overdracht van aandelen (goedkeuringsclausule, voorkooprecht, onvervreemdbaarheidsclausule), de stemrechten, etc. Als aandeelhouder kan u dus via een aandeelhoudersovereenkomst potentiële latere conflicten, zoals bv. een ongewenste aandelenoverdracht of uitsluiting, op voorhand vermijden. Ook in het recht geldt immers: beter voorkomen dan genezen. Voor het opstellen van een aandeelhoudersovereenkomst naar Belgisch recht kan u beroep doen op onze gespecialiseerde advocaten.