De fiscale procedure in België kent verschillende fases, waarbij elke fase gepaard gaat met haar eigen termijnen en formaliteiten. U laat zich dan ook best van in het begin bijstaan zodat wij samen met u de beste aanpak kunnen bepalen en fiscaal onaangename verrassingen kunnen vermijden.
1. De aangifte
De fiscale procedure start met een aangifte. Om te beginnen is het dus van belang om te weten of u in België een aangifte moet indienen en zo ja, wat er specifiek moet aangegeven worden. Voor ondernemingen die internationaal actief zijn, loopt het hier immers al vaak mis aangezien buitenlandse ondernemingen er soms ten onrechte van uitgaan dat zij geen aangifte in België moeten indienen. Zo zien wij in de praktijk dat Nederlandse ondernemingen die in België bv. werken of diensten hebben verricht die geen aanleiding geven tot een vaste inrichting volgens het toepasselijke dubbelbelastingverdrag, vaak vergeten of niet op de hoogte zijn van het feit dat er in dat geval wel nog sprake kan zijn van een zogenaamde “Belgische inrichting”, als gevolg waarvan er toch nog een nihil-aangifte dient te gebeuren in België.
2. Controle
Ondernemingen die internationaal actief zijn, komen steeds vaker in het vizier van de fiscus waardoor discussies ontstaan omtrent vaste inrichtingen, verrekenprijzen, personeel, btw, etc. De fiscus mag namelijk binnen bepaalde onderzoekstermijnen uw fiscale situatie controleren. Hiervoor beschikt de fiscus over verschillende onderzoeksbevoegdheden, waarbij zij in internationale context vooral gebruikmaakt van een vraag om inlichtingen gericht aan uw onderneming of uw Belgische klanten.
Indien uw onderneming in België een aangifte heeft ingediend of meende dat er geen aangifte diende te gebeuren, kan het dan ook voorkomen dat u plots overvallen wordt met zo’n vraag om inlichtingen van de Belgische fiscus. Om te vermijden dat u ten onrechte belasting of boetes betaalt in België, is het belangrijk dat u tijdig en goed geformuleerd antwoordt op deze vraag om inlichtingen. In veel gevallen kan het dossier in deze fase immers al in overleg met de fiscus opgelost worden.