KWEKERSRECHT

Wanneer u een nieuw ras ontdekt of ontwikkelt, kan u dit ras laten beschermen door een kwekersrecht. Dit is nuttig aangezien u als houder van een kwekersrecht beschikt u over het exclusief exploitatierecht met betrekking tot het ras dat door uw kwekersrecht beschermd wordt. U kan echter ook ervoor opteren om de vermeerdering van de materiaal en/of de verkoop van de oogst uit te besteden via een contractuele licentie.

Ons kantoor heeft in de loop der jaren een ruime ervaring en uitgebreide expertise opgebouwd in het kwekersrecht (alsook het daarmee samenhangende merkenrecht), meer specifiek inzake het kwekersrecht met betrekking tot fruitsoorten. In de (Haspengouwse) fruitsector is het kwekersrecht voor fruitrassen uiteraard is een onmisbaar beschermingsmechanisme. Hoewel het kwekersrecht onderdeel uitmaakt van de intellectuele eigendomsrechten, is het kwekersrecht een ‘specialleke’, waarvoor naast een (bio)technische basiskennis ook een grondige kennis van de fruitsector en haar eigenaardigheden vereist is. Door de jarenlange begeleiding van verscheidene fruittelers, hebben wij ons deze kennis eigen gemaakt.

U kan beroep doen op onze expertise voor het aanvragen van een kwekersrecht, alsook het opstellen en de interpretatie van licentieovereenkomsten. Indien derden een inbreuk plegen op uw kwekersrecht, kunnen wij u ondersteunen bij het opstarten van een inbreukprocedure, die eventueel gepaard kan gaan met een beslag inzake namaak. Anderzijds staan wij u als licentiehouder uiteraard ook bij, indien uw licentierechten niet worden gerespecteerd.

Onze specialisten in het kwekersrecht

Onze blog: nog meer inspiratie

De bescherming van intellectuele rechten in de Benelux – en van merken in het bijzonder – is recentelijk diepgaand hervormd. Dit …

Sinds 2012 verkocht de Nederlandse schoenenketen Van Haren schoenen met hoge hakken en rode zool. Dit tot ongenoegen van de Franse …

Kwekersrecht | Peeters Euregio Law