Indien u als werkgever een niet-EU onderdaan wenst aan te werven als werknemer, dient u erover te waken dat de betreffende persoon beschikt over een arbeids- én een verblijfsvergunning. In de praktijk leidt deze dubbele vereiste al te vaak tot zwartwerk door mensen die illegaal in België verblijven. Om het tewerkstellen van buitenlandse werknemers te vereenvoudigen heeft de EU in 2011 een richtlijn uitgevaardigd waardoor de lidstaten verplicht worden een procedure in te voeren waarmee buitenlandse werknemers via één enkele aanvraagprocedure een gecombineerde vergunning (‘single permit’) kunnen verkijgen om in de lidstaat te verblijven én te werken. |
Eindelijk een akkoord!
Tot op heden dient men afzonderlijk een verblijfsvergunning en een arbeidsvergunning aan te vragen. Deze bevoegdheden zijn namelijk verspreid tussen de federale overheid (verblijfsvergunning) en de gewesten (arbeidsvergunning), hetgeen een hele administratie met zich meebrengt.
Via de richtlijn van 2011 verplicht Europa de lidstaten om een gecombineerde vergunning in te voeren, zodat men via één enkele aanvraag zowel de arbeidsvergunning als de verblijfsvergunning kan krijgen. Deze gecombineerde vergunning diende in principe tegen 2013 te worden ingevoerd, hetgeen niet is gebeurd wegens de verspreiding van deze bevoegdheden in België.
De verschillende betrokken overheden hebben recentelijk echter een samenwerkingsakkoord gesloten. Nu is het enkel nog wachten op de uitvoeringsbesluiten. Indien alles verloopt volgens schema, zouden de eerste single permits worden uitgereikt in november 2018.
Toekomstige procedure
De aanvraagprocedure voor een single permit zal enkel mogelijk zijn voor buitenlandse werknemers (niet-EU onderdanen) die langer dan 90 dagen in België willen werken. Voor een tewerkstelling van minder dan 90 dagen blijft de oude procedure van kracht.
De werkgever zal een aanvraag moeten indienen bij de bevoegde gewestelijke migratiedienst. Voor het Vlaamse Gewest is dit de dienst Economische migratie van het Departement Werk en Sociale Economie. Deze stelt het dossier samen en stuurt een kopie daarvan naar de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). De bevoegde gewestelijke migratiedienst zal vervolgens een beslissing moeten nemen over de aflevering van een arbeidsvergunning en de DVZ zal een beslissing moeten nemen over de aflevering van een verblijfsvergunning. Enkel indien beide diensten een positieve beslissing afleveren, zal de DVZ een single permit toekennen.
De arbeids- en de verblijfsvergunning zullen bijgevolg onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De geldigheid van de ene vergunning zal steeds afhangen van de geldigheid van de andere.
Deze procedure zou er bijgevolg toe moeten leiden dat de administratieve lasten van werkgevers en hun buitenlandse werknemers worden verminderd. Dit is goed nieuws voor werkgevers, die niet-EU onderdanen willen tewerkstellen, hetgeen bv. vaak het geval is in de IT-sector.
Wenst u zelf als werkgever een single permit aan te vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren.