NIEUWE TECHNOLOGIEËN (IT)

IT-recht: alomtegenwoordig in het digitale tijdperk

In het huidige digitale tijdperk is het voor ondernemingen haast ondenkbaar om handel te voeren zonder in aanraking te komen met informatietechnologie (IT). Uw onderneming komt in contact met klanten via haar website, verzamelt gegevens van klanten online of heeft haar ondernemingsveld reeds uitgebreid met een webshop(e-commerce). Facturen worden uiteraard ook steeds vaker online verstuurd. Het mag dan ook niet verwonderen dat het IT-recht is uitgegroeid tot een eigen rechtstak.

Specialisten met technische bagage

Wanneer u de stap zet om de activiteiten van uw onderneming digitaal uit te breiden, bv. door een informatieve website te maken of uw producten te verkopen via een webshop, kan u rekenen op de bijstand van ons team dat gespecialiseerd is in IT-recht. Voor wat betreft het IT-recht is niet alleen een degelijke kennis van het recht noodzakelijk, maar ook een zekere technische bagage is onontbeerlijk om uw IT-gerelateerde vragen te kunnen beantwoorden. Waar anderen nerveus worden bij de gedachte aan broncodes, ERP-implementatie of andere digitale monsters, voelen onze IT-specialisten Jan Peeters en Wim Wijsmans zich als een vis in het water als het over nieuwe technologieën gaat.

Website & webshop

Wist u overigens dat u verplicht bent om bepaalde gegevens op uw website te vermelden? Meer informatie vindt u alvast in onze publicatie Verplichte vermeldingen op mijn website: een must?.

Ons kantoor zorgt ervoor dat uw algemene voorwaarden zijn afgestemd op de specifieke kenmerken van e-commerce (waarvoor immers specifieke regels gelden, zoals bv. een herroepingsrecht voor consumenten) en helpt u bij het opstellen van een disclaimer, die uw onderneming beschermt tegen digitale risico’s. Om dan nog helemaal te zwijgen van de verplichte vermeldingen die u in het kader van de bescherming van persoonsgegevens (GDPR-regelgeving) op uw website moet plaatsen indien u klantengegevens verzamelt via uw website (bv. via een contactformulier of inlogprofiel). Meer informatie hierover vindt u in onze specialisatie privacy.

IT-bedrijven

Een website of webshop heeft tegenwoordig bijna elke onderneming. Daarnaast zijn er echter ook nog de echte IT-bedrijven, die bv. software ontwikkelen of big data verzamelen en analyseren. Indien u een IT-bedrijf heeft, wordt u uiteraard geconfronteerd met een heel aantal andere, vaak complexe, IT-gerelateerde vragen en problemen.

Ontwikkeling software

Indien uw onderneming software ontwikkelt, kan u bij ons onder meer terecht voor het opstellen of nakijken van softwareovereenkomsten (bv. SLA oftewel service-level agreement) of softwarelicenties (bv. EULA oftewel end-user license agreement). Dit is een zeer specifieke materie, waarin de juridische en technische kennis van ons IT-team goed van pas komt. Een belangrijk aandachtspunt in dit verband is ook het auteursrecht op de software. Hoewel de software zelf van grote waarde kan zijn, leert de praktijk dat zelden wordt geregeld wie beschikt over het auteursrecht. Gelet op onze specialisatie in zowel het intellectueel eigendomsrecht als het IT-recht, kunnen wij u hierbij uiteraard bijstaan. Mocht er nadien onverhoopt toch een geschil ontstaan omtrent uw software kunnen wij u uiteraard ook vertegenwoordigen in een gerechtelijke procedure.

Onze specialisten in nieuwe technologieën (IT)

Gerelateerde publicaties

Tegenwoordig kan u zo goed als alle goederen simpelweg online kopen bij aanbieders zoals Bol.com, Coolblue, Zalando, Amazon & co. Een …

Iedere onderneming dient de dag van vandaag aanwezig te zijn in de digitale wereld. Velen beschikken dan ook over een eigen …

 

Nieuwe technologieën (IT) | Peeters Euregio Law